PROIECTUL “MAI MULT VERDE!”

2013-2016 - Prof. Bârzu Elena

          O mare provocare a fost proiectul “Mai mult verde!” pe care l-am iniţiat din dorinţa de a realiza ceva frumos în curtea şcolii. Câştigând concursul “Omul ReÎnverzeşte Locul”, am propus pentru amenajare şi reînverzire curtea şcolii, plantele fiind achiziţionate dintr-o finanţare, iar activităţile având loc voluntar.

          Elevii şi profesorii voluntari ai Colegiul „Mihail Sturdza” din Iaşi, sprijiniţi de asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta” au reuşit să transforme curtea liceului într-o adevărată oază de verdeaţă, linişte şi culoare. Într-o zi de sâmbătă din octombrie 2013, în cadrul proiectului naţional „Omul ReÎnverzeşte locul”, s-a desfăşurat activitatea „Mai mult verde”, ce a constat în plantarea unui număr impresionant de flori şi copaci exotici sau autohtoni (tei, magnolii, oţetari roşii, thuja, trandafiri, lalele, narcise, zambile, crizanteme – peste 600 de gropi au fost făcute pentru aceste plante), la care a participat o mare parte dintre elevii şi profesorii şcolii. Proiectul a fost implementat de Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta”, în parteneriat cu Ecopolis şi sprijinit de Dorna. Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta” a asigurat fondurile necesare achiziţionării plantelor pentru acţiunea de plantare şi amenajare.

          Mobilizarea elevilor a fost o încercare dificil de uitat. Cu atât mai mult cu cât a fost nevoie de mobilizări repetate pentru a săpa gropile, pentru a uda plantele, pentru a înlocui o parte din cele care s-au uscat (printr-un proiect ulterior, IMPACT). Mulţi elevi au învăţat din aceste activităţi că respectul pe care îl avem faţă de natură poate fi asemănat cu respectul pe care îl avem faţă de noi înşine. Când facem ceva pentru natură e ca şi cum am face ceva pentru interiorul nostru...

          Iată câteva fotografii ce reprezintă curtea şcolii înainte de plantare, in timpul si după plantare şi în toamna anului 2016.