“TINERII DE AZI, LIDERII DE MÂINE!”
     “Bună ziua şi bine v-am găsit! Suntem Roxana Ciobotaru, Maria Munteanu, Loredana Rudco, Vladlena Onică şi Mihail Chirinciuc, 5 elevi ce învaţă în acest colegiu, elevi ce au format o echipă ce a reprezentat şcoala noastră în proiectul Tinerii de azi, liderii de mâine!. Vrem să vă împărtăşim câteva impresii, păreri, experienţe dobândite în cadrul acestui proiect non-formal.”
     Aşa au început elevii acestei şcoli să prezinte proiectul la care au participat din octombrie până în decembrie 2016.
     Timp de trei săptămâni, în week-end-uri (vinerea, de la 13.30 până seara şi sâmbăta toată ziua), aceşti elevi, împreună cu prof. de socio-umane, Bârzu Elena, au participat la Şcoala de bussines, în cadrul căreia s-au desfăşurat diverse activităţi realizate în cadrul unui proiect numit „Tinerii de azi, liderii de mâine!”, aplicant fiind Asociaţia Creştin Umanitară „Slujirea Vieţii”.
     În cadrul acestui proiect elevii au învăţat să alcătuiască un plan de afaceri, paşii pe care trebuie să-i urmeze apoi pentru a dezvolta o afacere, au primit idei, sugestii despre cum să crească o idee de la A la Z, au avut ocazia să cunoască alţi adolescenţi cu care au relaţionat minunat. Primele întâlniri au fost de informare, apoi au urmat diferite activităţi în care au dobândit anumite competenţe, elevii exersând efectiv ceea ce au învăţat teoretic.
     Cea mai interesantă parte a proiectului li s-a părut partea practică deoarece au învăţat efectiv (şi exersat) să confecţioneze produse hand-made, brăţări, coliere, brelocuri în ateliere de mărgelit, lumânări sculptate (ornamentale) şi felicitări 3D.

     Asociația Creștin – Umanitară „Slujirea Vieții” și partenerii săi: Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza”, Liceul Tehnologic “Petru Poni”, Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iași, Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” și Colegiul Tehnic “Ioan C. Stefănescu” a desfășurat proiectul ”Tinerii de azi, liderii de mâine”, proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași. Peste 1000 de elevi și 25 de cadre didactice din 5 licee ieșene au fost implicați în activități de formare și dezvoltare a competențelor profesionale și antreprenoriale, în cadrul acestui proiect.
     În perioada septembrie – decembrie 2016, elevii de la Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza”, Liceul Tehnologic ”Petru Poni”, Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții, Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” și Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” au fost antrenați în diferite activități de informare, pregătire și dezvoltare a competențelor necesare în vederea facilitării accesului la piața muncii. În total, au fost organizate 50 de sesiuni de informare prin care elevii celor 5 licee au fost învățați cum să întocmească corect un CV și o scrisoare de intenție pentru a-și spori șansele de angajare în viitor. Proiectul a avut ca obiective promovarea culturii antreprenoriale și dezvoltarea competențelor și a spiritului antreprenorial în rândul elevilor. Astfel, câte o echipă compusă din 5 elevi și un profesor coordonator de la fiecare liceu partener în proiect au participat timp de 6 zile la o serie de activități de educație non-formală și ateliere de lucru, în cadrul căreia au învățat teoretic și practic cum să dezvolte o afacere, lucrând de la elaborarea unui plan de afaceri, până la implementarea propriu-zisă a acestuia, având ca model trei tipuri de afaceri: lumânări artizanale, bijuterii hand-made și felicitări 3D.
     Întorși în școală, elevii au împărtășit experiența celorlalți colegi, fiind organizate 25 de sesiuni de informare la nivelul celor 5 licee. Proiectul s-a încheiat cu o excursie și o petrecere organizate pentru elevii și profesorii coordonatori participanți la Școala de Business și la celelalte activități desfășurate.
     Cei cinci elevi participanți și-au încheiat prezentarea proiectului astfel: „Dacă doriţi să aflaţi „secretul” reuşitei noastre vă aşteptăm la biblioteca şcolii, să exersăm împreună diferite abilităţi. Va trebui însă să veniţi cu mărgele, aţă şi multă voie bună ! Vă recomandăm să participaţi şi să vă implicaţi în activităţi extraşcolare, non-formale pentru că aveţi numai de câştigat!”