Să trăim într-o lume a păcii!
18 nov. 2016

   Săptămâna 14-20 nov. 2016 a fost dedicată educației pentru pace, un pilon important al educației globale, cu tema ÎMPREUNĂ PENTRU PACE!Doamnele profesoare, Doina Iliescu și Cristina Cărăbuș, împreună cu elevii clasei a X-a A, de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Iași, au organizat, în data de 18 nov. 2016, activitatea SĂ TRĂIM ÎNTR-O LUME A PĂCII!, la care au fost invitați domnul director, Victor Bibire, doamna director adjunct, Rodica Purcariu, și doamnele profesoare: Irina Dughiri, Cornelia Toader, Mona Samson, precum și clasele a IX-a A, a IX-a B, a X-a B și I B, Școală profesională.

   Scopulacestei acțiuni a fost conștientizarea elevilor cu privire la importanța păcii pentru omenire.

   Activitatea a constat într-o dezbatere lansată de d-na Doina Iliescu, profesor de limba engleză, și într-o prezentare Power Point a unei lecții interactive despre pace, realizată de d-na Cristina Cărăbuș, prof. de limba franceză. S-a pornit în dezbatere de la trei citate:„Nu există o cale către pace. Pacea este calea.” (Mahatma Gandhi); „Pacea începe cu un zâmbet” (Maica Tereza);Cel mai mare pericol astăzi este indiferența. Să știi, dar să nu acționezi, înseamnă să consimți asupra nedreptăților. Planeta a devenit o lumemică. Ceea ce se întâmplăînaltețări ne privește, ne afectează.” (Elie Wiesel)

   Mai întâi, elevii, prin intermediul brainstormingului, au fost provocați să identifice problemele care ne afectează pacea, apoi au fost invitați să găsească soluțiile care ar rezolva aceste probleme, iar, în final, au stabilit acțiunile prin care se reduc aceste probleme.

   De asemenea, au fost prezentate, prin intermediul PPT-ului, informații și imagini cu privire la efectele pozitive ale educației pentru pace (fericire, implicare, sănătate) și la cele negative (poluarea aerului, poluarea fonică, poluarea apei, poluarea solului). Un moment emoționant a fost filmulețul Darul (http://filedelumina.ro/2016/10/31/darul-4/) care a demonstrat cât de importantă este speranța și că nu contează cât de mulți bani ai, ci cât de mult dăruiești.

   Elevii au apreciat activitatea ca fiind utilă și interesantă, aceasta fiind o problemă globală care privește întreaga omenire. În urma acesteia, s-a putut concluziona că tinerii pot face acțiuni care să ajute la o transformare a situațiilor periculoase în unele pacifiste. Aceștia au înțeles că e important să aibă o planetă fericită, să fie responsabili și să respecte drepturile omului. Așadar, omul trebuie să învețe să se autostăpânească și să devină prietenul naturii, folosind cumpătat resursele acesteia.


poza   

poza
poza
poza