1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este un moment unic pentru toţi românii de pretutindeni, deoarece sărbătorim Unirea Transilvaniei cu România, înfăptuită în anul 1918.

   Astfel, în ziua de 28 noiembrie 2022, elevii claselor a IX-a A, a XI-a A şi a XII-a A, coordonaţi de doamnele prof. Elena Munteanu, prof. Cristina Cărăbuş şi prof. Mihaela Simionescu, au participat în Amfiteatru la o dezbatere despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 ce a fost susţinută de domnul Paul-Octavian Nistor, cercetător la Academia Română, filiala Iaşi.

    A doua zi, pe 29 noiembrie 2022, elevii claselor a IX-a A, a IX-a E, a X-a C, a XI-a B şi a XII-a A şi doamnelor/domnilor diriginţi: prof. Steclaru Andreia, prof. Cărăbuş Cristina, prof. Stoica Maricica, prof. Ivănescu Mihaela şi prof. Mănucă Radu, de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iaşi, au găsit, aşa ca de fiecare dată, moduri diferite unice şi ingenioase de a-şi exprima sentimentele şi de a educa patriotismul - valoare culturală esenţială, în definirea unui popor.

   Corul reprezentativ al Colegiului - Axios, coordonat de doamna prof. Grierosu Iuliana, ne-a încântat auzul cu un frumos cântec patriotic „Aşa-i românul!”

   Felicitări tuturor elevilor şi profesorilor! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!